Sunday, November 28, 2010

Korea Utara dan Korea Selatan

Peperangan yang berlaku antara Korea Utara dan Korea Selatan bukanlah satu perkara yang baru. Konflik yang berlaku antara Korea Utara dan Selatan ini semenjak June 1950. Penjahan diantara Korea Selatan terhadap korea Utara dan antara Korea Utara terhadap Korea Utara sering berubah antara tahun 1950 sehingga 1953. Dimana wilayah yang ditakluk oleh kedua-dua negara ini berubah
Kalau tuan-tuan mempunyai masa, anda boleh membaca sejarah peperangan korea di wikiedia. Search "korea war" mungkin dapat membantu anda dalam sejarah peperangan Korea Utara dan Selatan.
Penyokong kepada Utara dan Selatan;
Masing-masing mempunyai penyokong sendiri. Sebagai contoh, Korea Utara di sokong oleh China dan Rusia (dua kuasa Besar dunia) dan Korea Selatan disokong oleh (Amarieka). Baru-baru ini, Latihan ketenteraan Korea Selatan di sempadan Korea Utara masih dilakukan menyebabkan korea Utara menyerang Korea Selatan dan menyebabkan 4 kematian, namu Korea Selatan membalas sebanyak 80 das tembakan (korea utara memberikan 200 das termbakan, ke rumah2x).  Mungkin ia adalah amaran daripada Korea Utara supaya tidak membuat latihan ketenteraan di sempadan negara antara mereka.
Apa Kesan kepada negara kita;
Ada yang menyatakan kerisauan terhadap artis korea selatan yang mereka syangai... huhu. Tetapi dari segi ekonomi,  apabila tercetus peperangan antara korea utara dan selatan, ia akan menjatuhkan ekonomi Malaysia. So far, memang anda sedia maklum dengan kepentingan ekonomi ke Korea.

*Introduction, saya akan kupas lagi... berkenaan dengan peperangan ini

1 comment:

Anonymous said...

rasanya China sokong korea selatan..kalau tak silap..~