Friday, July 3, 2009

Kematian? Adakah anda sentiasa mengingatinya

هُوَ الَّذِي خَلَقَكُم مِّن طِينٍ ثُمَّ قَضَىٰ أَجَلًا ۖ وَأَجَلٌ مُّسَمًّى عِندَهُ ۖ ثُمَّ أَنتُمْ تَمْتَرُونَ
Dialah yang menciptakan kamu dari tanah, kemudian Dia tentukan ajal (kematian kamu) dan satu ajal lagi yang tertentu di sisiNya (iaitu masa yang telah ditetapkan untuk dibangkitkan kamu semula pada hari kiamat); dalam pada itu, kamu masih ragu-ragu (tentang hari pembalasan).
Surah AlAnaam ayat 2

Pernahkan anda mengingati akan kematian?
Saya yakin kepada jawapan anda. Yang anda selalu mengingati akan kematian. Kematian adalah sesuatu yang perlu ditempuhi oleh setiap manusia yang berada di bumi ini. Sama ada anda bersedia ataupun tidak. Anda harus menghadapi kematian.

Apabila sudah sampai ajal kepada kamu. Tidak kira dimana kamu berada, kamu sewaktu itu sedang berbual dengan ibu-bapa ataupun kamu sedang menonton wayang. Disitulah kamu menghadapi kematian kamu.

Kematian tidak kenal, siapakah kamu? Apakah kepentingan kamu kepada negara? Adakah anda berhutang? ataupun anda mempunyai misi untuk agama dan negara?

Justeru, jika solat anda tidak cukup, hutang berlambak yang belum dijelaskan, pernah menipu rakan-rakan, salah gunakan kuasa, membaut perkara yang mungkar di muka bumi ini. Anda perlu bertaubat.
Kerana mereka yang hidup didunia ini masih berpeluang untuk bertaubat dan mendekatkan diri kepada Allah s.w.t

Semoga Allah SWT mengampunkan dosa kalian.. Insyallah

No comments: