Friday, July 10, 2009

Melayu mesti kuat!!!


Siapakah Melayu, adakah anda melayu ataupun tidak? Jika anda seorang Melayu baca lah enteri yang berikutnya yang saya akan terjemahkan selepas ini.

Bangsa Melayu dahulunya adalah satu bangsa yang sangat kuat. Satu dunia bangsa Melayu pergi. Dengan wujudnya Kesultanan Melayu Melaka menandakan bahawa orang Melayu ini adalah orang yang bijaksana. Satu bangsa yang dipandang mulia seluruh dunia. Orang Cina dan India datang ke Kepulauan Nusantara pada masa itu dengan keadaan yang sangat aman. Mereka terasa sangat aman. Lebih-lebih lagi orang Melayu kebanyakan pada masa itu menerima Islam sebagai pedoman hidup mereka. Agama Islam yang indah itu menjadi pegangan keseluruhan orang Melayu kerana Sultan yang mereka sanjungi beragama Islam.

Pandai orang Melayu pada ketika itu.

Rentetan sejarah yang pendek ini, saya harap anda semua hayati.... dan teliti adakah benar orang Melayu ini dikatakan seorang yang lemah, longlai, suka memberi. Orang Melayu mempunyai tahap kesabaran yang tinggi. Jangan sampai membuatkan orang Melayu menjadi marah.

No comments: