Friday, May 14, 2010

Unity 13 Mei (Recolour 13 Mei)

Salam kepada semua

Semalam kita menyambut 13 Mei, saya yakin daripada penglihatan saya, ada yang menyambutnya dan ada yang tidak menyambutnya malahan ada yang tidak tahu apa itu 13 Mei. Apa maksud, 13 Mei... apa yang berlaku pada 13 Mei.. Tiada apa yang perlu dirisaukan pasal 13 Mei sebab memang Malaysia memang susah nak belajar dan fahami sejarah. Tidak sama dengan masyarakt di Amerika, mereka memang mendalami dan mengingati sejarah negara mereka. Sebab itu mereka kuat jati diri. Tapi, takpe.. sylibus sejarah KPM juga perlu diubah supaya lebih kepada cerita yang sebenar.

Ada yang mengapi-apikan lagi peristiwa 13 Mei, membawa kepada isu negative sepertimana yang saya lihat di satu fan facebook, bertulisan cina dan mengatakan keburukan dan resist yang amat mendalam, Nasib baik ada google translate, oleh itu, saya dapat membacanya walaupun susunan bahasa yang lintang pukang. Sangat bodoh orang yang mengapi-apikan peristiwa 13 Mei, yang akan membuatkan negara Malaysia ini akan menjadi bertambah kucau bilau dan huru-hara.

Jika anda salah seorang yang membawa angin negative untuk 13 Mei 2010, anda harus sedar bahawa tindakan anda akan membawa kehancuran negara Malaysia yang tercinta. Anda harus terima hakikat yang hak. Semuanya sudah ditentukan, anda perlu faham soal hak. Bukannya menyoalkan hak orang lain.

Ada juga yang memandang positive dengan 13 Mei, dan juga membawa 13 Mei ini ke dalam satu fenomena baru untuk kita teladani. Tak kira bangsa apa samada Cina atau Melayu. kedua-dua harus mengambil iktibar dengan peristiwa 13 Mei. Masyarakat Melayu harus mengambil iktibar dari peristiwa 13 Mei untuk meningkatkan ekonomi, tetapi sayangnya sampai sekarang ekonomi melayu masih lagi begitu walaupun telah banyak dibantu oleh kerajaan. Masyarakat Cina pula harus sedar bahawa Melayu mempunyai hak sebagai bumiputera di tanah air mereka. Dan mereka juga perlu menghormati hak-hak yang telah diberikan kepada orang Melayu.

itulah nama perkauman di Malaysia, perkauman di Malaysia tidak sama dengan di negara lain. Di Malaysia, sifat perkauman ia perlu banyak bertolak ansur antara satu sama lain, dan menerima hakikat hak-hak justeru menaikan semula krebaliti unggul kaum tersebut.

Saya tidak membawa kepada angin negative untuk 13 Mei, dan saya akn bersama mereka yang membawa angin positive untuk perpaduan (Unity) bersempena 13 Mei. Ada golongan tersebut.

Saya berasa amat dukacita apabila ada antara mereka yang menyalahgunakan istilah Recist. Adakah mereka sendiri tidak paham istilah recist ataupun mereka sengaja menyalahgunakan perkataan recist tersebut. Pada pendapat saya, recist adalah seseorang yang mempunyai semangat untuk membantu kaum mereka sendiri tanpa mengangu-gugat kaum lain. itulah makna resist buat saya. Jangan kerana anda resist anda abaikan kaum lain. Contohnya, anda adalah seorang HR Melayu disebuah syarikat yang ternama, anda adalah Recist. Anda diminta untuk memilih seoarang calon Melayu yang mempunayai kurang kelayakan berbanding dengan seorang calon kaum lain yang mempunyai kelayakan dan kebolehan yang tinggi. Anda mungkin pilih calon Melayu, kerana sifat resist anda. Tetapi itu silap, anda ambik la calon kaum lain itu, dan serapkan juga atau anda bagi motivasi kepada calon melayu tersebut untuk menjadi lebih baik, dan lebih mulia lagi jika anda bersama membantu beliau menjadi lebih terbaik, dan lebih terbaik dari calon kaum lain. Kerana pekerjaan itu sebenarnya adalah hak untuk calon yang terbaik, tetapi resist anda, adalah memberi peluang dan pendidikan kepada kaum anda sendiri.

Apa yang saya cakap diatas adalah daripada segi pekerjaan, ia tidak sama dengan soal Hak Bumiputera. Yang itu, skop dia luas dan bermacam-macam lagi perkara yang perlu diberikan. Yang penting, anda paham mengenai perlembangan dan sejarah Malaysia barulah soal Hak Bumiputera anda akan fahami.

Saya teratarik mengenai dengan apa yang dikatakan oleh Anas Zubedy semalam, dia mengatakan bahawa kita sebagai rakyat perlu vote untuk pemimpin yang ada Unity, pemimpin yang memperjuangkan perpaduan. Kerana beliau juga suka kepada perpaduan. Saya pun, suka kepada perpaduan...

Let's we recolur Malaysia with Unity...


No comments: