Tuesday, April 13, 2010

Panduan Tidak Mudah Lupa

Panduan tidak mudah lupa.


Kejayaan mengamalkan panduan bergantung kesungguhan mengubah tingkah laku daripada seorang peluipa kepada yang peka dengan tugas.

1. Beri focus dan tumpuan kepada guru yang meberikan tugasan anda. Anda boleh bertanya kepada mereka secara jelas, bilakh tarikg menghantar dan bertanya perkara tidak difahami.
2. Buat catatan dan jadual tugas. Jangan luipa lihat senarai apabila balik ke rumah. Sediakan buku xtatan untuk anda mencatat perkara mengenai kerja rumah, tugasan dan perkara penting yang hendak dilakukan.
3. Bezakan antara senari kerja sekolah dan tugasan dalam kelas tuisyen. Jadikan tiabiat melihat apakah kedua-dua tuigasan berkenaan. Pastikan tarikh penting menghantar tugasan.
4. Bahagikan masa antara tidur dan membuat kerja rumah. Tidur siang tidak perlu lama, sekadar melepaskan penat selpas pulang dari sekolah. Selepas rehat sebentar anda boleh menyemak senarai tugasan dan siapkan secepat mungkin.
5. Hadkan waktu tidur anda pada siang hairi dengan mengunci jam loceng. Tidur sehingga maghrib tidak membantu dalam pelajaran kerana keadaan ini menganggu proses tidur malam.

Insyallah jika anda memberi tumpuan kepad aarahan guru,membuat catatan tugasan dan membahagikan masa antara rehat dan tugasan, anda tidak akan lupa. Hidup anda akan lebih ceria dan menjadi pelajar yang sentiasa peka serta cerdas.

No comments: