Friday, August 6, 2010

Microscope dan Focus dalam kehidupan

Assalamualaikum w.b.t
dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog anakledang0616.com
Saya tertarik untuk menulis satu tulisan yang bertajuk kaitan antara microscope dan focus dalam kehidupan\

o.k first thing, lihat gambar rajah microscope ini dengan teliti. Tengok juga nama-nama setiap komponen dalam microscope ini o.
O.k, nampak x. ini dinamakan sebagai light microscope. huhu ataupun lebih dikenali sebagai microscope cahaya. Jika anda pernah belajar di sekolah rendah atau menengah anda pernah menggunakan microscope ini.

O.k kita tengok function satu persatu dan kaitan dengan kehidupan o.k

Light - Light adalah sumber cahaya dalam hidup kita, jika kita masih dalam kegelapan tanpa sumber cahaya kita mungkin akan terpesong. Dan matlamat yang kita ingin capai melalui focus itu mungkin tidak akan tercapat.

Stage - boleh diumpakan sebagai target kita, base target kita. Kalau kita hendak berjaya kita mesti mendapatkan base target kita.Saya bagi satu contoh mudah, jika anda akan mengambil peperiksaan awam seperti PMR atau SPM pada tahun ini. ada mesti letakan target tarikh peperiksaan anda. Kalau anda dah bekerja, amda letakan impian anda satu hari nnt untuk menjadi apa.

Eyepiece - Saya katikan eyepiece ini dengan deria kita. Manusia mempunyai 7 deria, yang perlu digunakan sebaik mungkin untuk mencapai kejayaan. Kalau ke tujuh-tujuh deria ini tidak digunakan sebaik mungkin, Ia mungkin anda menjejaskan anda. Contohnya deria mendegar kita tidak menggunakan sebaik mungkin, pastinya kita tidak mendapat ilmu yang diberi oleh guru. Untuk mereka yang kurang kemampuan fizikal, usah putus asa. anda mempunyai kekuatan yang lebih daripada orang lain. Dan anda juga perlu mencapai kejayaan anda sebaik mungkin.

Objective Lense - Saya kaitkan objective lenses itu sama dengan objektif kita, misi kita atau visi kita. Apa tujuan kita. Jika kita tengok konsep pada mikroskop ini, jika objective lense itu tidak diletakan dengan betul pastinya focus tidak dapat dijalankan dengan sebaik mungkin

Fine focus and course focus - saya kaitkan fine focus dan course focus ini dengan, matlamat kita untuk capai. Kita mesti ada usaha supaya kit a dapat focus dalam pekerjaan kita.

 Tue je la buat masa ini. saya harap penerengan saya dapat membantu anda!

No comments: